Blog Egyéb

Böjtölni vagy nem böjtölni? Ez itt a kérdés… :)

Szerintem nagyjából mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy elkezdődött a nagyböjt.. 40 nap. (és 40 éjszaka) De valójában mit jelent ez? Csak az böjtöl, aki vallásos? Mi a lényege az egésznek? Most akkor ez az egész az étkezésről szól?…

… Hát igen is, meg nem is. Szólhat az étkezésről is, ha Te azt választod. Az én nézőpontomból, és még szerintem nagyon sok más emberéből nézve a böjt az gyakorlatilag azt jelenti, hogy önként engedsz el valamit az életedből. Ez természetesen lehet az étkezéseddel kapcsolatos is. Nagyon sokan választják azt a megoldást, hogy lemondanak az édességről, a húsról, vagy a nassolásról erre a 40 napra. És ez egy szuper dolog, ugyanis az egészségnek adnak esélyt, a test tisztulásának, ami lássuk be nem egy utolsó szempont. Hiszen a testünk hűséges társunk jóban és rosszban, sokkal többre képes, mint amennyit hiszünk róla. Így hát az egészség támogatására tökéletes megoldás lehet, ha a böjt időszakában a táplálkozásunkban választunk valamit, amitől elköszönünk egy időre (vagy hosszú távon).

De miért ne tehetnéd ezt meg valami olyannal kapcsolatban (is), ami mondjuk káros a számodra, ami nem szolgálja már a boldogságodat, aminek az ideje lejárt az életedben, te mégis kapaszkodsz belé.
Azt hiszem, hogy ha most szépen leülnénk és végiggondolnánk az életünket, akkor számos olyan tevékenység, szokás, kapcsolat „akadna a kezünk közé”, ami már réges-régen csak rombol, nem pedig hozzánk tesz. És talán éppen egy löket hiányzik hozzá, egy elhatározás, hogy mindezek alól felszabadítsuk magunkat.
Éppen ezért úgy gondolom, hogy a böjti időszak egyfajta elengedés / megengedés Önmagunk javára. Ugyanis ha hajlandóak vagyunk kilépni az önbüntető körökből, akkor eljuthatunk a felszabaduláshoz. Oda, ahol már azt az életet éljük, amit mélyen belül tudjuk, hogy megérdemlünk.

Válaszold meg az alábbi kérdéseket magadnak:
Mi az, amiről akár önként is le tudnál mondani minden nehézség nélkül?
Mit vagy hajlandó elengedni annak érdekében, hogy jobb legyen az életed?
Mi az, ami már nem szolgálja a boldogságodat, de te még mindig kapaszkodsz belé?

Ezek lehetnek klasszikus értelemben vett negatív szokások, ételek, beidegződések, tárgyak (ha szeretsz gyűjtögetni) vagy akár kapcsolatok is. A lényeg, hogy felismerjük mindezt és szépen kezdjünk el szanálni. Rendelkezésünkre áll ez a 40 nap a böjt időszakából, lássunk hát neki ennek a folyamatnak. Adj magadnak 40 napot arra, hogy megtisztítsd a környezetedet és önmagadat is. Selejtezz le mindent, amivel kapcsolatban nincs pozitív érzésed. Dobáld ki a kacatokat, engedd el a rossz szokásokat, zárt le a mérgező kapcsolatokat.
Persze csak szépen folyamatában. Ne akarj mindent egyszerre, hiszen van rá majdnem 1,5 hónapod… 🙂

„Megtanulni élni nem más, mint megtanulni elengedni” (Buddha)

A végére pedig Buddha-tól egy idézet, hiszen az élet körforgás. Emberek jönnek, szokások mennek, egy valami állandó az életünkben és az Önmagunk. Engedd el azt, ami nem szolgál, hiszen így tudsz mindig megújulni, így tudsz helyet teremteni az újnak, a jobbnak, a csodáknak amik rád várnak.
Higgy nekem, sokkal jobban fogod érezni magadat!

Szeretettel,

Viki

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük